29 mars 2009

Alltid hos dig



är Maria Ernestams senaste roman.
 Det är en bra och läsvärd bok som handlar om liv och död (som vanligt när det gäller Ernestam) med djup och insikt om den mänskliga psykologin. Boken är uppbyggd med två parallella historier. Inga försöker komma tillbaka till sitt vanliga liv efter att hennes man avlidit och hon hittar en låda med tidningsurklipp och brev från mellankrigstiden. Lådans innehåll leder henne att utforska sin farmors ungdom och sin släkts mörka historia. I den parallella historien får man läsa vad som hände ur farmoderns synvinkel i hennes egen tid. Spännande grepp och en extra dimension i läsandet eftersom man kan fundera över vad Inga egentligen får reda på.

Boken är mycket bättre än Ernestams förra -  Kleopatras kam - som mest kändes som något hon varit tvingad att skriva. Den ligger dock långt efter succéerna Caipirinha med döden och Busters öron. Ska man välja att läsa något av Ernestam så är det de böckena man ska börja med. Fantastiska berättelser med förmågan att överraska!

                                     

23 mars 2009

Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf



är en trivsam berättelse om Selmas månader i Stockholm som 14-åring.
 Man känner sympati för tonåringens tankar som är så tydliga. Unga Selma var dock ingen trotsig tonårsflicka, tvärtom oerhört mån om att vara till lags i alla lägen.

Det känns som om den vuxna Selma har redigerat starkt i dagboken, för inte kan en fjortis skriva en så spännande berättelse "av ingenting", när hon gör sitt första trevande dagboksförsök? Men, vem vet? Hon blev ju faktiskt Nobelpristagare, så kanske föll det sig alldeles naturligt.

Dagboken är inte lång, så varför inte ta och läsa en klassiker!

Men nu är det nog slut med min Selma-period. Jag beundrar både hennes verk och henne som person men nu måste jag gå vidare med andra klassiska författare också.

4 mars 2009

Potensgivarna



 handlar om två riktigt gamla systrar som blir lite betuttade i sin nya granne. Han är såå duktig och har de mest överdådiga växter i sina krukor i trädgården. Hemligheten visar sig vara sump från filtrerad kaffegök och systrarna blir vittne till att både katter och kaniner blir som tokiga när de har nosat ner i blomkrukorna.

När de sedan vaktar grannens hus efter sommaren upptäcker de att han har en mjuk matta på badrumsgolvet. Tänk så bekvämt! Och de som fortfarande bara har utedass, tankarna kommer till dem att de kanske skulle sätta in en vattentoalett inne i sitt hus också. Det skulle ju göra livet lite enklare på gamla dar. Men hur ska de finansiera ett sådant dyrt projekt? Hmm, i de gamla tidningar som grannen har lämnat till systrarna ser de annonser för potensmedel och de får en idé...

En underbar och lättläst skrattfest!

3 mars 2009

Jerusalem



Jag beslutade för ca ett år sedan att jag skulle läsa varannan klassiker.
 Det har kanske inte gått helt efter planerna men nu är i alla fall ytterligare en klassiker konsumerad. Selma Lagerlöfs Jerusalem ansågs naiv på sin tid (utgiven 1901-1902) men jag vill nog i stället säga att hon var otroligt modern. Det var en fantastisk läsupplevelse och även om det var lite gammaldags formuleringar så var det inga problem att få flyt i läsningen.

Romanen är i två delar. Den första delen handlar om hur väckelserörelsen kommer till Dalasocknen, där Ingmarsgården spelar en stor betydelse som normgivare och förebild. Den välmående gården har genom tiderna alltid haft en gudfruktig och rättskaffens Ingmar som herre och det är inte bara den egna gården har följt hans initiativ och beslut, utan hela bygden har sett Ingmarsgården som förebild. När berättelsen börjar har dock gårdens anseende satts på prov, då Stor-Ingmars fästmö har mördat deras nyfödda barn och därför sitter i fängelset. Stor-Ingmar får av sina förfäder kraft att hämta ut sin fästmö ur fängelset och förlåta henne. Han tvivlar och är orolig inför vad sockenborna ska tycka och tänka, men de följer som tidigare Ingmarsgårdens normer och ser storheten i hans agerande i stället för att fördöma. Gården blomstrar upp igen och en son hinner födas på gården innan Stor Ingmar dör i en olycka.

Den nya herren på gården visar sig vara en suput och som förskingrar sonens arv. För att Lill-Ingmar ska slippa det onda inflytandet låter storasystern honom växa upp hos skolmästarn tillsammans med dennes dotter Gertrud. Under uppväxten umgås de som bror och syster men till slut upptäcker de båda att det är kärlek de känner till varandra. Den unge Ingmar kan inte fria då han inte har en gård att erbjuda sitt hjärtas kärlek. Gertrud låter sig omvändas och går med i den nya väckelserörelsen som har kommit till byn.

I del två får vi följa Gertrud och de andra i rörelsen när de på uppmaning av Gud reser till Jerusalem för att där visa hur man kan leva i fred genom att alltid värna om varandra. Beskrivningen av Jerusalem känns realistisk och resenärernas förvåning när de får se en sliten, smutsig och trång stad är stor. De hade ju läst i bibeln om guld och gyllene gator där Kristus hade vandrat. Den lilla gruppen slår sig ner med likasinnade i ett hus i Jerusalem och börjar sitt liv som vårdare och värnare av andra utan ersättning.

Hemma i Dalarna har den unge Ingmar fått tillbaka sin fädernesgård genom att gifta sig med Barbro, vars far köpt gården på auktion. Äktenskapet är inte lyckligt och till slut kräver Barbro skilsmässa och begär att Ingmar ska åka till Jerusalem och hämta hem Gertrud för att hon ska få sinnesro. Hon kan inte leva med vetskapen att hon gått emellan två älskade.

Ingmar visar sig vara lika god och storsint som sina fäder. Hans resa till och vistelse i Jerusalem visar sig inte bara vara till gagn för honom själv, Gertrud och Barbro. Det tar många månader, men han lyckas till slut att styra så att medlemmarna i väckelserörelsen inser att de kan ta lön för sitt arbete och därmed få det både bättre ställt och ett större anseende i den religiösa huvudstaden.
Boken är väl värd att läsa för alla som tycker om att lära känna olika människoöden genom litteraturen. Det är också spännande att ta del av de lite mystiska händelser som knyter ihop historiens förlopp. Gud styr, säger bokens karaktärer men Selmas penna har allt ett finger med i spelet också.

Personligheterna som tecknas är vackra och storsinta och hela romanen andas tro på framtiden. Ett citat från boken visar hur Ingmar har fått förklarat en av hans stora livsfrågor:

"---det var allt besynnerligt att se där ute, att det inte fanns något kvar av all den härligheten, som vi har läst om. Det fanns inte någon kungaborg på Sion och inte något tempel på Moria, utan bara ett avgudahus. Och inte fanns det några kungar eller krigshövdingar eller krigsknektar och inte heller några överstepräster och tempeltjänare och ingen Guds ark med kerubim och serafim. Jag visste nog, att det skulle vara så, men jag kunde ändå inte låta bli att undra varför detta och så mycket annat, som hade varit stort och präktigt, hade blivit förstört. Jag tänkte, att om detta och allt annat, som människor hade uprättat på denna jorden, hade fått finnas kvar, så skulle den vara alldeles uppfylld av härlighet. För man ser vid varje steg, som man tar där ute, hur obeskrivligt grant där har varit. Men så kom jag att tänka på att om allt detta hade funnits kvar, så hade vi, som nu levde, ingenting att ta oss till, för då behövdes inte vårt arbete. Och det är en människas största lycka att få bygga upp vad hon själv behöver och visa vad hon duger till, och därför måste det gamla bort. Och så tyckte jag mig förstå varför Vår Herre låter riken falla och städer krossas och människoverk bortsopas som löv för vinden. Det får lov att vara så, för att människorna alltid ska ha något att bygga opp och få visa vad de förmår."