31 mars 2016

I Vargavinterns land

av Cecilia Ekbäck

Thriller-liknande i fattig, norrländsk miljö. Nja...

29 mars 2016

När kejsaren var gudomlig

av Julie Otsuka är en kort men mycket bra roman. Osentimentalt berättar Otsuka om hur en japansk familj blev evakuerade / internerade i USA under andra världskriget.

28 mars 2016

Den löwensköldska ringen

av Selma Lagerlöf är en spökhistoria som inte är särskilt otäck.

21 mars 2016

Galen i humlor

av Dave Goulson, en faktabok när den är som bäst. Allt om humlor, en del samhälle och lite om Daves liv. Hur hans natur- och djurintresse som barn utvecklades till hans arbete och till slut professor i "humlevetenskap".


13 mars 2016

Avd för grubblerier

av Jenny Offill är en roman om moderskap och svek, om att hålla balansen när man balanserar på gränsen till avgrunden.

Skriven fragmentarisk, sådär som tankar kommer och går eller snarare rasar fram och tillbaka. Inte alltid så lätt att förstå var man befinner sig i historien, men helheten ger en ärlig bild av en kvinna som har svårt att hantera sitt liv. Utåt klarar hon det, men på insidan är det kaos. 


12 mars 2016

Dianas ö

av Göran Schildt är ett självbiografiskt greklandsporträtt. Av insatta påstås det att Schildt kan förmedla en sann bild av Grekland, grekerna och histoiren. Boken gavs ut 1977 så det är ju relativt omodernt nu och jag tror att det var det redan då.

Mycket omständlig, märkvärdig, nästan byråkratisk svenska som gör att texten blir väldigt bedövande, sövande.

11 mars 2016

Med sina läppars svalka

av Theodor Kallifatides är ett bokreafynd. En välskriven roman om Elena och och Grekland, om
människan, landet och kärleken.

Grekland härjas av krig och inre motsättningar. Elena mister sina föräldrar och hatas av byborna, hon är tyskhorans unge. Prästen och hans fru tar hand om henne som om hon vore deras eget barn. Skolan är hennes fristad och hon är förälskad i läraren, Giannis. Vid sjutton års ålder inleder de en relation och snart gifter de sig.

De kan inte stanna i byn, inte ens i Grekland. Eftersom Giannis far mördats för sitt kommunistiska engagemang kan de inte åka till USA, Giannis vägrar att ljuga om sitt ursprung. I stället emigrerar de till Australien där de får arbete och senare lyckas med att bygga upp ett företag tillsammans med de få vänner de umgås med. Deras liv är lyckosamt men till deras sorg barnlöst.

Efter tio år återvänder de till Grekland med relativ rikedom. Giannis förlorar sina pengar i svågerns försök att starta en importfirma. Elenas företag går bra ett tag, men sedan förlorar de kunderna till andra som kopierat hennes idé på ett utstuderat sätt. De beslutar sig för att emigrera igen och det är i princip bara Sverige som fortfarande tar emot arbetskraftsinvandring.

De får en lägenhet med badkar och varmvatten dygnet runt och varsin anställning på gummifabriken. Giannis engagerar sig i politik tillsammans med andra exilgreker, men hans kommunistiska idéer är för radikala. Elena ger sig in i konstnärsskap och målar ikoner. När de undrar om det verkligen inte ska bli mer än så här, blir Elena till slut gravid och de får en dotter. I föräldraskapet kommer de grekiska värderingarna fram och dottern hålls hårt men skämmer till slut ut föräldrarna när hon upptäcks ha ett förhållande med en gift man. Giannis misshandlar dottern medan Elena gömmer sig i sovrummet.

Elena skäms över sitt handlande och att hon inte vågade stå upp för sin dotter trots många år i det nya landet. Elena bär på mycket skam från sin barndom och där sluts cirkeln på något vis i romanen som berättas i två plan. Dels Elena och Giannis liv som trots allt genomsyras av djup kärlek och respekt för varandra, dels berättas historien om Elenas liv som änka och hur hon måste se sin dotter genomlida en plågsam skilsmässa.

Språket är enkelt och romanen är lättläst. Kärlekshistorien mellan Elena och Giannis är central, men lika viktig är beskrivningen av emigranternas liv och de svårigheter de ställs inför. Greklands historia berättas ur den lilla människans perspektiv och ger en tankeställare inför de svårigheter landet står inför idag.